Onko sinulla lakkiaiset, valmistujaiset tai rippijuhlat suunnitteilla?
Tässä ammattilaisen 15 + 1 vinkkiä ylioppilasjuhlien, valmistujaisten ja rippijuhlien järjestämiseen kotona tai juhlatilassa.
Ylioppilasjuhlat, rippijuhlat ja muut valmistujaiset ovat merkittävä tapahtuma päivänsankarille ja juhlat vaativat huolellista suunnittelua ja järjestelyä.
Tässä ammattilaisen vinkkejä ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin juhlien järjestämiseen kotona tai ulkopuolisella juhlatilalla.
Jos haluat päästä juhlien kanssa helpommalla ja keskittyä juhlista nauttimiseen on vastaus lienee selvä.
Toisaalta, jos pidät ruokien laittamisesta ja osaat itse juhlaruokia valmistaa, niin mikseipä tekisi myös itse. Stressiä juhlien tarjottavista ei kuitenkaan kannata ottaa.
Ei ole mukavaa valvoa yömyöhälle viivästyneiden kokkailujen kanssa, tai sotkea juhlamekkoa ruokien kanssa häärätessä juhlapäivänä.
Myös kylmätilojen riittäminen isojen juhlien tarjottaville tulee varmistaa. Eikä erikoisruokavaliollisia ruokailijoitakaan saisi unohtaa tarjoilujen osalta.
Moni varmasti ajattelee, että ruokien tilaaminen pitopalvelulta maksaa maltaita. Näin ei välttämättä kuitenkaan ole. Ainakin, jos huomioit omiin kokkeiluihin käytetyn ajan ja vaivan.
Cateringin kokonaishintaan vaikuttaa moni asia. Tilataanko pelkkä ruoka, vai tarvitaanko myös astiat, pöytäliinat, henkilökuntaa jne.
Voit kokeilla ilmaiseksi ja helposti hurmatuotanto.fi -sivuston catering-laskuria ja arvioida muutamassa sekunnissa paljonko juhlien tarjoilut voisivat maksaa.
Kokeile helppoa laskuria muutamassa sekunnissa täältä: https://hurmatuotanto.fi/catering-laskuri/
Erikoisruokavaliollisten ruokailijoiden huomioiminen on catering-yrityksille nykyään arkipäivää.
Erilaisten korvaavien tuotteiden tarvetta voidaan vähentää sillä, että menussa on mukana jo lähtökohtaisesti paljon esimerkiksi gluteenittomia ja vegaanisia ruokia.
Nykyään lähes kaikki maitotuotteet on saatavilla laktoosittomina tai ainakin vähälaktoosisina.
Korvaavia tuotteita tarvitsevia ruokailijoita on tyypillisesti noin 5-10% vieraista – hieman vieraiden ikärakenteesta ja muista tekijöistä riippuen toki.
Menu-tauluun ja/tai kunkin ruokalajin yhteyteen on hyvä kirjoittaa selkeästi allergiamerkinnät. Seuraavat merkinnät ovat yleisessä käytössä:
M= maidoton V=vegaaninen VL= Vähälaktoosinen G= Gluteeniton L=Laktoositon
No siinäpä kysymys. Ei ole nimittäin suinkaan niin, että aina ne isoimmat toimijat olisivat luotettavampia. Myös pieni ja uusi yritys voi olla erittäin sitoutunut ja halukas palvelemaan henkilökohtaisesti ja laadukkaasti.
Toki isommilla yrityksillä on usein paremmin kykyä reagoida yllättäviin tilanteisiin, kuten henkilöstön sairastumisiin ja muihin yllättäviin tilanteisiin.
Kukaan ei tietysti omiin juhliinsa toivo tilannetta, jossa juhlat ovat alkaneet ja catering ei vain ilmaannu paikalle.
Hurma Tuotannolla on yli tuhannen järjestetyn tapahtuman kokemus ja muistini mukaan kertaakaan, ei ole käynyt niin, että tilattu palvelu olisi jäänyt asiakkaalle toimittamatta, kertoo yrittäjä Olli Hyttinen.
Harvalla on kotona astiastoa useille kymmenille henkilöille – ainakaan yhtenäistä sarjaa.
Jos tilaat ruoat pitopalvelulta, kannattaa varmistaa, että pitopalvelu pystyy toimittamaan myös astiaston.
Jos taas teet tarjoilut itse, kannattaa kääntyä astiavuokraamoiden puoleen.
Pitopalvelulta ruokien mukana astiat voi saada jopa astiavuokraamoita edullisemmin. Astioiden vuokraus ei ole pitopalveluille se pää liiketoimi, vaan ennemminkin lisäpalvelu, jotta juhlien järjestäminen olisi teille mahdollisimman helppoa.
Catering vie astiat likaisena mennessään, joten kodin tiski kapasiteetista ei tarvitse huolehtia.
Ruoat kannattaa tilata pitopalvelusta sellaisella aikataululla, että ruoat voidaan nostaa suoraan esille juuri ennen ruokailun alkua.
Menuun ei välttämättä kannata valita herkästi pilaantuvia tuotteita, koska ylioppilasjuhliin vieraat saapuvat usein eriaikaisesti.
Tarjoiluastioiden alle voi laittaa kylmälevyjä, joka auttaa pitämään ruoat kylmänä pidempään.
Ruoan lämpötilojen mittaamiseen on saatavilla siihen tarkoitukseen tarkoitettuja lämpömittareita.
Pitopalveluilla on ruokien säilyttämiseen soveltuvia lämpö-/kylmälaatikoita, joissa ruoat saadaan pysymään lämpimänä/kylmänä pidempään.
Jos menu sisältää lämpimiä ruokia, lämpimät ruoat on tapana laittaa esille lämpöhauteissa.
Ylioppilasjuhliin ja vastaaviin kotijuhliin suosittelemme kylmää haarukalla syötävää menua.
Jotta voit keskittyä juhlimiseen ja et joudu hääräämään itse keittiön puolella, kannattaa juhliin tilata myös henkilökuntaa riittävä määrä.
Varmista pitopalvelulta jo tarjousta pyytäessäsi, saako heiltä myös henkilökuntaa.
Haarukalla syötävään kylmään buffettiin suosittelemme varaamaan yhden tarjoilijan noin 25 vierasta kohden. Huomioithan, että henkilökunta kannattaa tilata paikalle noin 1-2h ennen tilaisuuden alkua. Henkilökunnan työvuorot voivat päättyä esimerkiksi noin tunti vieraiden lähdettyä.
Juhlapalvelu yrityksiltä on saatavilla apua kaikkiin tapahtumaan liittyviin asioihin. Somisteet, kukat, ruoat, henkilökunta, ohjelma ja jopa kodin siivous juhlien jälkeen.
Esimerkiksi me Hurmalla autamme asiakkaitamme omien tilojemme lisäksi asiakkaidemme koteihin tai asiakkaan itse hankkimaan juhlatilaan.
Laita viestiä, niin jutellaan teidän tarpeista tarkemmin. myynti@hurmatuotanto.fi
Vieraina perhejuhlissa on usein sekä nuoria että vanhempia sukulaisia. Tästä syystä tarjoilujen on hyvä olla monipuolisia.
Vegaaniset ruoat ja gluteenittomat ruokalajit ovat yleistyneet viime aikoina.
Anna myös päivänsankarin itse vaikuttaa menun valintaan.
Tyylikkäässä juhlapöydässä on erilaisia salaatteja ja muuta kevyttä suolaista syötävää. Lisäksi kakun ja kahvien lisäksi jotain muuta makeaa. Tässä pari esimerkki menua ylioppilasjuhlien suosikkimenuista.
MENU 1
Feta-melonisalaatti (VL,G)
Caesar salaatti & kanaa
Mozzarellasalaatti (VL,G)
***
Kylmäsavulohi-avokado rieskarullia (VL)
Kasvisnyyttejä & vegaaninen aioli (M,V)
Savuporomousse rapeassa kupissa (VL,G)
MENU 2
Caesar salaatti naturel (L)
Mozzarellasalaatti / vuohenjuustosalaatti (VL,G)
Vihersalaatti & sitrusvinaigrette (M,VLG)
***
Kylmäsavulohi-avokado rieskarullia (VL)
Kasvisnyyttejä & vegaaninen aioli (M,V)
Savuporomousse rapeassa kupissa (VL,G)
***
Feta-pinaatti quiche / tomaatti quiche (VL,G)
Lämminsavulohi & minttu-jogurttikastike (VL)
Punajuuri-härkispyörykät & vegaaninen aioli (M)
JÄLKIRUOAT (valitse yksi tai useampi)
Macaron-leivoksia (G)
Petit Fors minileivos valikoima (L)
Mangomoussea, mangoa ja pähkinä-keksicrumblea kupissa (L,G,V)
Erilaiset kakut
Jos vieraita on paljon tai et halua hirmuista sotkua kotiinne, kannattaa juhlat järjestää ulkopuoliselle juhlatilalle.
Juhlatilojen vuokrissa on eroja, riippuen esimerkiksi tilan paikkakunnasta ja sijainnista.
Tällä hetkellä Hurman tiloissa lauantaina klo 13-17 tilavuokra on vain 332e. Ja hinta sisältää jopa siivouksen. Suosituimmat päivät menevät tietysti nopeasti varatuiksi, joten pyydä tarjous ajoissa.
Omat juomat vai anniskelualue? Useissa ravintoloissa on kabinetteja joita voi varata yksityistilaisuuksiin. Tällöin toki kaikki ruoat ja juomat tulevat ravintolan puolesta. Toisaalta tällöin ei välttämättä tarvitse maksaa tilavuokraa lainkaan.
Juhlatilan valinnassa on luonnollisesti huomioitava myös vieraiden määrä.
Muuta huomioitavaa voi olla esimerkiksi tekniikan tarve. äänentoisto, valkokangas ja tykki tai näytöt, sekä tilan valaistus.
Usein pitopalvelut osaavat auttaa myös makeiden tarjottavien kanssa. Tyypillisesti kahvipöydässä on kakku tai kakkuja, sekä muuta pientä makeaa. Macaron-leivokset ovat esimerkiksi kauniita ja pidettyjä makeita suupaloja.
Ylioppilasjuhlat ovat pitopalveluille kiireistä sesonkia. Mitä aiemmin uskallat varauksen tehdä, sen enemmän sinulla on vaihtoehtoja.
Tarkan henkilömäärän ja muut yksityiskohdat ehtii yleensä ilmoittamaan lähempänä tilaisuutta. Tärkeää on vain saada varattua päivämäärä pitopalvelun kalenterista.
Varmista myös peruutusehdot pitopalvelulta. Esimerkiksi meillä Hurmassa omien tilojen ulkopuolelle menevien catering osalta tilauksen voi peruuttaa kuluitta yli kuukausi ennen tilaisuutta.
Elävä musiikki herättää tilaisuuden henkiin aivan erityisellä tavalla.
Esimerkiksi duot ja muut pienet kokoonpanot voivat olla juhliin tyylikäs lisä, budjetin sen salliessa.
Laulu-kitara duoa, klassista musiikkia pianistin tai pienen jousiorkesterin toimesta. Jazz-musiikkia kahden- tai kolmen hengen kokoonpanolla.
Myös mies/nainen ja kitara tyyppinen yhden henkilön ohjelma voi olla hyvä ja kustannustehokas ratkaisu.
Elävän musiikin esitysten kestoa on usein tapana mitata 45 minuutin seteissä. Toki tällaisissa kotijuhlissa voidaan myös pilkkoa esitystä pienempiin palasiin ja jopa yksittäisiin ohjelmanumeroihin.
Toki perhejuhliin sopii myös monenlainen muu ohjelma. Tanssiesityksestä taikuriin ja kuorolaulusta sirkusesitykseen. Vain mielikuvitus on rajana.
Valkoiset pöytäliinat luovat juhlavuuta. Mahdollisesti myös kaitaliinat valkoisten pöytäliinojen päälle. Lisäksi kukkia tarjoilupöytiin ja ruokapöytiin.
Myös ilmapallot ovat pidettyjä somiste-elementtejä juhlissa.
Valokuvia päivänsankarista pyörimään vaikkapa valkokankaalle. Myös tämä voi olla vieraille mukavaa ohjelmaa.
Loppuun sanoisin suositukseksi, ettei valmistujaiset ole mikään suoritus. Tärkeintä lienee tavata sukulaisia ja ystäviä rennoissa juhlissa. Hyvällä ruoalla pääsee jo pitkälle.
Autamme sinua yli tuhannen tapahtuman kokemuksella järjestämään tilaisuuden josta sinua kiitellään ja jonka järjestäminen on sinulle helppoa.
Hurma Tuotanto | Tietosuojaseloste