Mitä juhlat maksavat?
Kokeile laskuriamme, jolla lasket juhliesi kokonaishinnan helposti!
Onko tapahtuma suunnitteilla ja pitopalvelu puuttuu?
Tässä tuhti tietopaketti pitopalvelun valitsemisen avuksi.
Katso esimerkkilaskelma cateringin hinnoista.
Pitopalveluissa on paljon kilpailua Helsingissä. Toimijoita on paljon ja valinnanvaraa riittää. Helsinkiläiset cateringit ovat pääsääntöisesti varsin laadukkaita ja toiminta ammattitaitoista.
Paljonko catering sitten Helsingissä maksaa? Tyypillisesti cateringin hinta koostuu useasta osatekijästä. Näitä voivat olla esimerkiksi:
-Menun hinta
-Jälkiruoan hinta
-Mahdollisen yö-ruoan hinta
-Tarjoilijoiden hinta
-Astioiden hinta
-Pöytäliinojen hinta (myös tarjoilupöydät)
-Kuljetuksen hinta
-Erikoisruokavaliolliset ruokailijat
Huomioithan pitopalvelun hinnoissa sen sisältääkö hinnat arvonlisäveron vai eivät. Suositeltava nyrkkisääntö lienee se, että yksityisasiakkaille puhutaan arvonlisäverollisista hinnoista, kun taas yritysasiakkaille verottomista. Mutta näissä käytännöissö on eroja eri cateringien kesken.
Menun hinta riippuu luonnollisesti siitä millaisesta ateriasta on kyse. Pitopalvelulta tilatut lounaat maksavat usein noin 12-30e/hlö. Tilaukselle saattaa olla asetettu minimiraja henkilömäärän suhteen. Esimerkiksi vähintään 20hlölle.
Cateringilta tilattuna buffet-menun hinta juhliin voi olla jotain 25-60e väliltä per henkilö.
Helsingissä pitopalveluiden jälkiruoat maksavat yleensä noin 5-10e per henkilö. Jälkiruoka saattaa kuulua myös menun hintaan.
Pöytiin tarjoillut lautasannokset, esimerkiksi kolmen ruokalajin menu saattaa maksaa Helsingissä 35-80e/hlö
Toisinaan cateringit paketoivat menun hintaan myös vaikkapa astiaston tai joissain tapauksissa henkilökunnankin.
Menun hintaan vaikuttaa siis moni asia. On syytä olla tarkkana sen suhteen mitä mainittu hinta sisältää. Lähtökohtaisesti hintaan vaikuttaa kaksi seikkaa:
1) kuinka montaa eri ruokalajia menussa on
2) kuinka kalliita raaka-aineita menussa on käytetty.
Myös ruoan valmistamisen haastavuus (paljonko tehdään alusta asti ja paljonko taas valmiista tai puolivalmiista), sekä ruokalajien nimet voivat vaikuttaa hintaan. Hienompi on kalliimpi, näinhän se on. Ja hinta kertoo myös ostajalle ruoan laadusta.
Myös erilaiset sesongit voivat vaikuttaa hintoihin. Hiljaisina vuodenaikoina (alkuvuodesta esimerkiksi) hinnat ovat edullisempia, kun taas suosituimpina juhlapäivinä hieman kalliimpia.
Myös tapahtumasi arvioitu henkilömäärä vaikuttaa luultavasti kokonaishintaan. Mitä enemmän on vieraita, sen edullisempi on menun hinta per henkilö. Onhän täysin ymmärrettävää, että 15hlölle toimitettu buffet on kalliimpi per henkilö, kuin vaikkapa 150hlö juhlien menu.
Menujen hinnoissa on paljon eroja ja menujen vertaileminen voi olla haastavaa. Saman tyyppisistä ruokalajeista voidaan käyttää erilaisia nimiä ja käyttää erilaisia raaka-aineita.
Jos menujen hinnoissa on paljon eroja, samaa ei voi sanoa muista pitopalveluun liittyvistä osa-alueista. Helsingissä henkilökunnan, astiaston, pöytäliinojen, kuljetusten hinnat ovat melko vakiintuneita.
Tarjoilijoiden hinta liikkuu noin 30-50e välissä per tunti per tarjoilija. Ilta- ja yö-tunnit voivat nostaa hintaa ja pyhäpäivisin nuo mainitut hinnat joudutaan kertomaan kahdella.
Pyydä pitopalvelulta arviota tarvittavan henkilökunnan määrästä. Kerro tarjouspyynnössä tapahtumasi paikka ja aikataulu.
Buffet-ruokailussa nyrkkisääntönä voitanee pitää sitä, että noin 20-30 vierasta kohden on yksi tarjoilija. Usein tarjoilijoiden täytyy tulla kattamaan juhlapaikkaa ennen tapahtuman alkua ja myös tavaroiden pakkaamiseen ruokailun jälkeen kuluu aikaa.
Istuvassa pöytiin tarjoilussa ruokailussa tarjoilijoita on usein yksi per 6-15 vierasta.
Vaikka tarjoilijoiden tuntihinta onkin melko vakiintunut, on tämän kuluerän arvioiminen asiakkaalle toisinaan hankalaa. Pitopalvelut joutuvat ilmoittamaan tarjoilijoiden tunneista vain arvion, koska tarkkaa tarvetta ja tapahtuman aikataulua ei ole tiedossa. Jos haluat saada tarjouksiin mahdollisimman vertailukelpoiset arviot tarjoilijoiden kulusta, kannattaa tarjouspyyntöön ilmoittaa mahdollisimman tarkasti tapahtuman aikataulu (sekä tapahtumapaikan osoite)
Cateringit vuokraavat astioita usein astia-paketteina joihin on koottu kyseiseen ruokailuun sopiva perusastiasto. Esimerkiksi juhlien buffet-ruokailun astia-pakettiin voisi kuulua kuohuviinilasi, viinilasi, vesilasi, lautanen, haarukka ja veitsi, kahvikuppisetti, jälkiruokalautanen sekä avec-lasi. Yleensä myös servietit kuuluvat joko menun hintaan tai astia-pakettiin.
Edellä esitelty astia-paketti maksaa Helsinkiläisillä pitopalveluilla noin 5-10e per hlö.
Astioita on mahdollista vuokrata cateringin kautta myös yksittäin oman tarpeen mukaan. Voit tilata valmiiseen astia-pakettiin täydennystä tarpeesi mukaan tai rakentaa oman kokonaisuuden alusta alkaen. Astia-pakettiin voidaan lisätä esimerkiksi drinkkilasit, shotti-lasit, tai toiset viinilasit.
Jos buffet-ruokailun alkupalat ja pääruoat nostetaan esiin eri aikaan, tarvitaan kattaus tuplana. Tällöin siis alkuruoille ja pääruoille tulee omat haarukat ja veitset ja usein myös viinille tulee kaksi lasia.
Pöytäliinojen vuokrat liikkuvat noin 10-15e hintaluokassa per liina. Pöydät saattavat olla juhlapaikassa esimerkiksi 6hlö pöytiä. Näin ollen 60hlö juhliin tarvitaan 10 linaa sekä mahdollisten apu pöytien liinat.
Buffet-pöydän liinoitus on usein myös hinnoiteltu erikseen. Tarjoilupöydät voidaan liinoittaa kertakäyttöisellä liinalla tai oikeilla kankaisilla.
Juhlien sijainnilla on merkitystä cateringin kokonaishintaan. Muista kertoa tarjouspyynnössäsi tarkasti tapahtumapaikan tiedot.
Kuljetuksen suhteen eri pitopalveluilla on erilaisia käytäntöjä. Toisilla kuljetuksen kulut on sisällytetty kokonaishintaan. Toiset taas ottavat kuljetuksesta Helsingin alueella noin 50-150e.
Vaikeasti “roudattavilla” juhlapaikoilla voi olla omat lisämaksunsa. Esimerkiksi Suomenlinna on lauttayhteyden takia kuljetuskuluiltaan monella toimijalla muita kuljetuksia kalliimpi.
Tästä on helsinkiläisillä pitopalveluilla hyvin erilaisia käytäntöjä. Toiset ovat sisällyttäneet tästä aiheutuvat kulut kokonaishintaan, toiset ottavat lisähintaa sen mukaan monelleko erikoisruokavaliolliselle henkilölle tarvitaan korvaavia tuotteita. Joillakin taas on erikoisruokavaliollisille kokonaan oma annoksensa.
Korvaavia tuotteita tarvitsevia erikoisruokavaliollisia ruokailijoita on keskimäärin nykyään (tämä luku on kasvamassa koko ajan) noin 10-20% ruokailijoista. 50hlö juhlissa saattaa olla korvaavia tuotteita tarvitsevia henkilöitä siis 5-10hlö.
Korvaavia tuotteita tarvitsevista erikoisruokavaliollisista ruokailijoista saatetaan veloittaa lisähintaa esimerkiksi 5-15e per korvaavia tuotteita tarvitseva henkilö.
(80hlö hääjuhlat)
Menu: 40e x 80hlö = 3 200e
Hääkakku: 7e x 80hlö = 560e
Yö-ruoka: 7,5e x 80hlö = 600e
Astia-paketti: 5e x 80hlö = 400e
Pöytäliinat: 12e x 20 liinaa = 240e
Henkilökunta: 3 tarjoilijaa (saapuvat paikalle 3h ennen tapahtuman alkua, buffet-ruokailu kakun kanssa kestää noin 3h ja tämän jälkeen astioiden kerääminen ja pakkaaminen 2h) x 8h = 24h x 40e/h = 960e
Erikoisruokavaliolliset ruokailijat: 10hlö x 10e lisämaksu = 100e
Ruokien kuljetus Helsingissä: 80e.
Arvio pitopalvelun kokonaishinnasta = 6 140e.
Tämä tarkoittaa siis hintaa 76,75e per henkilö kaikkinensa.
Eri pitopalveluilla on erilaisia käytäntöjä tämän suhteen. Ruokien etukäteen maistelemiseen liittyy tiettyjä haasteita.
Ensinnäkin kahdelle henkilölle valmistettuna sama menu on lähes tyystin eri ruoka verrattuna siihen, että menu valmistetaan 80hlölle.
Toisekseen, jos juhliisi on vielä paljon aikaa (kuten esimerkiksi hääjuhlien suhteen usein on), on mahdollista, että kokki ehtii muuttaa reseptiikkaansa ennen juhlia tai valitsemanne keittiön kokki ehtii vaihtua ennen juhlia.
Myös raaka-aineiden saatavuus ja tukkujen valikoimat muuttuvat.
Toiset pitopalvelut eivät järjestä maistatuksia lainkaan, toisilla maistelemaan pääsee lisähintaan ja joillakin maistelu on jopa ilmainen, jos tilaat ruokasi kyseiseltä cateringilta. Jotkut järjestävät myös yhteismastatuksia (näilläkin luonnollisesti joku hinta). Yhteismaistatuksessa et luultavasti pääse maistamaan juuri omaa menuasi sellaisenaan, mutta pääset kuitenkin tutustumaan pitopalvelun tarjontaan.
Jos puhutaan hyvämaineisesta ammattikeittiöstä Helsingissä, ei ruoan makua tai laatua ole tarpeen lähteä epäilemään. Menun voi huoletta valita vain ruokalajien nimien perusteella ja luottaa aivan täysin siihen, että ruoka on laadukasta ja hyvää.
Suurempi painoarvo kannattaa antaa esimerkiksi cateringin yleiselle luotettavuudelle ja asiakaspalvelun laadulle.
Ammattikeittiöiden tekemien ruokien mausta tai laadusta tulee lähes poikkeuksetta hyvää palautetta.
Löydät parhaan pitopalvelun häihisi Helsingin alueelle helposti vain yhdellä viestillä TilaaCatering.fi -palvelussa. Saat tarjouksia sähköpostiisi eri pitopalveluilta ja pääset vertailemaan tarjontaa.
Jos sinulla on vielä hääjuhlien paikka etsinnässä myös, kannattaa kysyä myös pitopalvelulta. Luultavasti jokainen laadukas Helsinkiläinen pitopalvelu osaa suositella erilaisia hyviä juhlatiloja. Osalla catering-yrityksistä on myös omia juhlatiloja. Useinhan juhlatiloilla Helsingissä on jokin yksinoikeus catering.
Osa pitopalveluista edellyttää, että myös hääkakku tulee ottaa heiltä. Osa taas hyväksyy sen, että tilaat kakun eri paikasta kuin ruoan.
Monilta pitopalveluista saa todella laadukkaita hääkakkuja. Pitopalvelut saattavat ostaa hääkakut alihankintana asiaan erikoistuneilta toimijoilta. Jos otat kakun pitopalvelun kautta, pääset ainakin helpommalla. Catering huolehtii kakun logistiikasta, kylmäsäilytyksestä ja käsittelystä.
Häissä tyyppillisin ruokailun muoto on buffet. Buffet-ruokailussa häissä alku- ja pääruoat kannattaa nostaa esiin samaan aikaan. Toki mahdollista on myös menu jossa on kahdet lautaset ja aterimet ja pääruoka avataan vasta alkupaljojen jälkeen. Muista kysyä pitopalvelulta kumpi tarjoilutapa on kyseessä. Asia vaikuttaa nimittäin myös tarvittavien astioiden sekä henkilökunnan määrään/hintaan.
Myös pöytiin tarjoillut menut ovat mahdollisia hääjuhlissa.
Laadukkaan ja luotettavan pitopalvelun kanssa juhlat sujuvat helposti.
20v-, 30v., ja 40v.-juhlille ruokailu voi olla rento cocktail-tyyppinen. Tässä muutamia ideoita mahdollisista tarjoiluista:
-Cocktail-paljoja, syödään servietiltä tai pieneltä lautaselta sormin
-Haarukalla syötävä cocktail-buffet. Voidaan syödä haarukalla seisten. Lautaseen voi tulla viinilasin pidike, jolloin ruokailu onnistuu myös ilman pystypöytää. Cocktail-buffetissa voi olla muutamia salaatteja, cocktail-paloja, kalaa, kanaa, lihaa jne.
-Paella tai kiusaus + salaatti + patonki. Rentoa juhlaruokaa. Voidaan syödä myös kertakäyttöisiltä astioilta.
-Hampurilais baari. Vieraat voivat kasata oman hampurilaisen maksunsa mukaan. Voidaan syödä lautaselta tai hampurilaistaskusta.
50.-juhlat
Viisikymppisille suositeltavin ruokailun muoto on buffet-illallinen. 50v-juhlissa kannattaa varata myös riittävästi aikaa puheille. Puheiden lomaan on tarpeen jättää aikaa myös cateringille astioiden keräämiseen ja muihin salissa tehtäviin töihin. Puheille on hyvä suunnitella aikataulu ja järjestys.
Buffet-illallisen lisäksi tapana on tarjota kakkua ja kahvia (kahvin kanssa jokin avec-juoma).
Etsitkö pikkujouluihin tai muihin yrityksen juhliin pitopalvelua Helsinkiin? Pyydä tarjous esimerkiksi TilaaCatering.fi -palvelun kautta ja saat useita vaihtoehtoja vertailtavaksi.
Kerro tarjouspyynnössä tapahtuman paikka ja alustava aikataulu sekä mahdolliset toiveet ruokailun suhteen.
Jos yritysjuhlienne paikka on vielä etsinnässä, kannattaa kysyä pitopalveluilta ehdotusta juhlapaikaksi. Lähes kaikki parhaat helsinkiläiset cateringit osaavat tarjota teille myös hyviä tila vaihtoehtoja.
Erikosiruokavaliollisten ruokailijoiden huomioiminen on nykyään pitopalveluille arkipäivää. Menun sopivuudesta erikoisruiokavaliollisille ruokailijoille ei tarvitse siis huolehtia.
Nykyään pitopalveluiden menut ovat usein lähtökohtaisesti laktoosittomia ja usein myös hyvin pitkälle gluteenittomia. Korvaavia tuotteita tarvitsevat erikoisruokavaliolliset ruokailijat saavat yleensä korvaavia tuotteita tarpeen mukaan, kunhan vain muistat ilmoittaa erikoisruokavaliolliset ruokailijat etukäteen cateringille.
TilaaCatering.fi -palvelu tekee pitopalvelun kilpailuttamisesta helppoa. Jätä yksi tarjous ja saat sähköpostiisi tarjouksia useammalta yritykseltä. Helppoa, ilmaista ja riskitöntä. Valitset vain päältä parhaan catering-yrityksen juhliis
Kokeile laskuriamme, jolla lasket juhliesi kokonaishinnan helposti!
The post SOPIVAN PITOPALVELUN VALITSEMINEN first appeared on Hurma Tuotanto.
Autamme sinua yli tuhannen tapahtuman kokemuksella järjestämään tilaisuuden josta sinua kiitellään ja jonka järjestäminen on sinulle helppoa.
Hurma Tuotanto | Tietosuojaseloste